Je bekijkt nu  Albert Kuyle

zondag 18 mei 2025   |   14:30   |   Lezing, Voordracht

locatie: Nieuwegracht aan de Werf 38, Utrecht

portret van een polemist

lezing door Mathijs Sanders, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

met voordracht door Marjan Volbeda, actrice

In de jaren twintig van de twintigste eeuw gold Albert Kuyle (pseudoniem van Louis Maria Albert Kuitenbrouwer, 1904-1958) als een belofte in de Nederlandse literatuur. Zijn expressionistische verzen en korte verhalen werden gewaardeerd als manifestaties van het nieuwe. Vanuit zijn geboorteplaats Utrecht ontplooide Kuyle talloze activiteiten, als schrijver, tijdschriftredacteur, uitgever, reclameman en polemist. Door zijn sociale activisme was hij een luis in de pels van het katholieke establishment. Toen hij in de loop van de jaren dertig in de ban raakte van het fascisme, kwam zijn engagement in een ander licht te staan. De pionier van de katholieke jongerenbeweging zou zijn laatste jaren slijten als een besmette schrijver, gewaardeerd door weinigen en vooral verworpen en vergeten. In deze lezing wordt het werk van Albert Kuyle opnieuw belicht.

Mathijs Sanders
is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift Het spiegelend venster. Katholieken in de Nederlandse Literatuur, 1870-1940 (Nijmegen, Vantilt, 2002). In 2016 verscheen bij dezelfde uitgeverij zijn boek Europese papieren. Intellectueel grensverkeer tijdens het interbellum, in 2024 gevolgd door Boekhouders van de vergankelijkheid. Late stijl in nieuwe poëzie (Gent, PoëzieCentrum, 2024). Zijn onderzoek gaat over internationale literaire betrekkingen tijdens het interbellum, moderne poëzie en de literaire verbeelding van de Wadden.

(foto: Rens van Bergen)

Marjan Volbeda
maakte en speelde na haar opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar en de Pedagogische Academie veel voorstellingen voor jeugd en jongeren. Bijvoorbeeld naar de verhalen van Arnold Lobel en Toon Tellegen. Zeer succesvol was haar solovoorstelling Over alles lag een blauwe glans naar ‘De kleine zeemeermin’ van H.C. Andersen. Schreef ook libretto’s voor muziektheaterproducties. Voor middelbare scholen creëerde ze de voorstelling Powezie ‘zien, ruiken, proeven’ en voor stichting Kinderen en Poëzie De lettermachine; is ook betrokken bij Kleine Lettertjes: een initiatief dat het lezen bij kinderen wil bevorderen.  Speelt ook in producties voor volwassenen.

 

In  het kader van 100 jaar De Gemeenschap

 

    Reserveer

    30 kaarten resterend.

    18,00