Binnenkort in Salon Saffier
 
In de voetsporen van Dirkje Kuik
wandeling langs woningen, ateliers en literaire plekken van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenaar

geleid door Marijke van Dorst, literatuurkenner
voordracht Boris van den Wijngaard, acteur

zondag 7 oktober 2018 11.00 u.

Door en door Utrechts is Dirkje Kuik (1929-2008), als beeldend kunstenaar en als schrijfster. Bekend door haar rol, toen nog als William Kuik, in Grafisch genootschap De Luis, later als auteur van een veelkleurig en veelvuldig bekroond oeuvre. In haar beeldend werk toonde ze vaak de stad Utrecht en in haar literair werk greep ze terug op herinneringen aan haar leven in de stad, maar ook op haar fascinatie voor onder andere Napoleon en de Italiaanse cultuur. Verval en teloorgang van al wat haar omringt is zowel in haar beeldend als literair werk een belangrijk thema. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Dirkje Kuik overleed, op 7 oktober zou ze 89 jaar geworden zijn. Een wandeling als een postume viering van haar geboortedag.

De wandeling eindigt in ‘De Engelenzang’, de Utrechtse sociëteit voor kunstenaars en kunstlievenden (Nieuwegracht), waar Dirkje Kuik jarenlang lid van was. Met beeldmateriaal, voordracht en een kop koffie of thee met iets lekkers. Eindtijd ca. 13.30 u.

Programma in samenwerking met ‘De Engelenzang’.

» meer over de voorstelling
 
 
Uit het feestelijke leven van C.C.S. Crone

theatrale voordracht door Boris van den Wijngaard, acteur
inleiding Marijke van Dorst, biograaf Crone

tevens expositie van boekuitgaven van Crone en foto’s van zijn teksten op Utrechtse gevels door fotograaf Werry Crone

zondag 21 oktober 2018 14.30 u.

C.C.S. Crone, naamgever van de literaire prijs van de stad Utrecht en bron van vele tekstregels op Utrechtse gevels, publiceerde in 1939 Het feestelijke leven, met daarin de inmiddels klassieke regels ‘En hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’ (Centraal Station, Jaarbeursplein, én beeld in de tuin van de Bruntenhof). Het verhaal van een man die terugkijkt op zijn leven. Wanneer Henk Buysman op de drempel van zijn huisdeur staat om het draaiorgel beter te kunnen horen, begint een zwerftocht door zijn herinneringen. Een feestelijk leven? Beeldend, vol muziek en de stad Utrecht als decor.

Na een voorproefje tijdens het Utrecht Uitfeest van 15 september jl. nu de gehele voorstelling.

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater