Binnenkort in Salon Saffier
 
Martinus Nijhoff & Pyke Koch
samenwerking en vriendschap

lezing door Niels Bokhove, kenner Nijhoff/Awater
gedichten door Boris van den Wijngaard, voordrachtskunstenaar
beeldmateriaal

donderdag 1 februari 2018 19.15 tot ca. 20.30 u.

In 2018 is het 65 jaar geleden dat schrijver Martinus Nijhoff (1894-1953) overleed, schilder Pyke Koch (1901-1991) heeft tot en met 18 maart 2018 een grote expositie van zijn werk in het Centraal Museum.
Nijhoff woonde in de jaren 1933-1941 in Utrecht. In die periode ontstond een creatieve samenwerking en vriendschap tussen de beide kunstenaars.
Niels Bokhove, auteur van Awaters spoor (2010), vertelt over de relatie van Nijhoff en Koch én ook over hun Utrechtse kunstenaarsvrienden in de jaren dertig en werkt in zijn verhaal toe naar de gedichten die Nijhoff schreef bij een vijftal door Koch geschilderde vrouwenportretten - onder andere Bertha van Antwerpen -, ter gelegenheid van het huwelijk van Pyke Koch in 1934. Ook wordt nader ingegaan op de samenwerking tussen Koch en Nijhoff voor enkele theaterproducties en Kochs bemoeienis met Nijhoffs gedicht Awater.
Boris van den Wijngaard vertolkt de beeldgedichten bij Kochs geprojecteerde portretten, én het befaamde klassieke verhalend gedicht Awater uit 1934.

Voorafgaand aan het programma is het mogelijk de tentoonstelling De wereld van Pyke Koch te bezoeken en te genieten van een bijzondere soep in het museumcafé. Het museum is op 1 februari geopend van 11.00 tot 21.00 uur.

Programma in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht.

Reserveren: via info@centraalmuseum.nl of 030 2362353, in mail naam/namen vermelden.

» meer over de voorstelling
 
 
De Presentatie van…
het nieuwste nummer (19) van De Utrechtse Boekhouder, digitaal tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed

zondag 4 februari 2018 16.00 u.

Met medewerking van de redacteuren van het tijdschrift en enkele auteurs die over hun bijdrage vertellen, onder andere over de zoektocht naar Marsmans laatste woning in Frankrijk, een vergeten Utrechtse schrijfster, een experimenteel dichteres en de muze van Dirkje Kuik.

Acteur Boris van den Wijngaard met een voordracht van Het zwart konijn van Dirkje Kuik.

Programma in samenwerking met Galerie Niek Waterbolk.

De papieren versie van het tijdschrift is ter plekke te koop. Daarna bij Antiquariaat Hinderickx & Winderickx, Oudegracht 234, Utrecht.

» meer over de voorstelling
 
 
Vergeten schrijfsters rondom de Maliebaan
een portret van A.S.C. Wallis en Christine Doorman

lezing door Marijke van Dorst, kenner Wallis & Doorman
voordracht Boris van den Wijngaard

Programma in samenwerking met Podium Oost.

zondag 11 februari 2018 16.00 u.

Beroemd in hun tijd, tegenwoordig in vergetelheid geraakt. Ze werden rond 1850 in Utrecht geboren en woonden en werkten vele jaren in de omgeving van de Maliebaan. Beide schrijfsters waren (ere)lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en promootten het werk van buitenlandse auteurs in Nederland.

Voor reserveren: www.podiumoost.nl | 030 2581994.

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater