Binnenkort in Salon Saffier
 
Colette
portret van de markante en veelzijdige Franse schrijfster

door Kiki Coumans, vertaalster
voordracht Marjan Volbeda, actrice
met beeldmateriaal

zondag 20 januari 2019 14.30 u.

Colette (1873-1954) is een van de meest gelezen Franse schrijfsters. Ze was een veelzijdige persoonlijkheid en manifesteerde zich niet alleen met een omvangrijk en gevarieerd literair oeuvre, maar ook als journaliste, oorlogscorrespondente, recensente, actrice, pantomimespeelster en als minnares met onconventionele ideeën over de liefde. Spraakmakend. Ze kreeg een staatsbegrafenis en haar leven en werk werd vaak op het toneel gebracht en verfilmd (recent nog in 2018).
Colette-vertaalster Kiki Coumans, die onlangs de bundel De eerste keer dat ik mijn hoed verloor, een zelfportret in verhalen samenstelde – schetst een portret van een eigenzinnige vrouw en schrijfster, controversieel en geliefd, met een volstrekt eigen benadering van haar onderwerpen.

Teksten van Colette worden vertolkt door actrice Marjan Volbeda. Geïllustreerd met authentiek beeldmateriaal.

» meer over de voorstelling
 
 
Het snoer der ontferming
Couperus & Japan

door H.T.M. van Vliet, Couperuskenner/auteur
en
voordracht van Couperus’ Japanse verhalen door Boris van den Wijngaard, acteur
beeldmateriaal

zondag 17 februari 2019 14.30 u.

Louis Couperus (1863-1923) maakte in het voorjaar van 1922 met zijn vrouw, in opdracht van de Haagsche Post, een rondreis door Japan en beschreef wekelijks zijn indrukken voor dit weekblad (postume uitgave van deze 32 reisbrieven in de bundel Nippon, 1925). Na terugkeer in Nederland verwerkte hij zijn Japanse ervaringen op literaire wijze in een reeks schetsen en verhalen, die in 1923 onder de titel Het snoer der ontferming in tijdschriften en kranten werden voorgepubliceerd. In dezelfde tijd schreef Couperus voor de krant Het Vaderland een serie 'Japansche legenden'. Voor zijn verhalen liet hij zich onder andere inspireren door Japanse prenten van schilders als Utamaro, Hiroshige en Hokusai. Daarnaast waren reisgidsen, kunstboeken, historische werken en boeken van beroemde bezoekers van Japan zijn bronnen.

In Salon Saffier vertelt H.T.M. van Vliet, bezorger van de recent verschenen geïllustreerde uitgave van Het snoer der ontferming, over Couperus’ Japanse reis, diens journalistieke en literaire verwerking ervan en gaat nader in op het ontstaan en de betekenis van Het snoer der ontferming en de Japansche legenden (postuum in boekvorm verschenen in 1924) en het door de schrijver gebruikte visuele en tekstuele bronmateriaal. Velen beschouwen Couperus’ Japanse verhalen met hun poëtische zeggingskracht en diepgang als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de schrijver. Het is het laatste werk dat Couperus voor zijn dood heeft geschreven.
Na de pauze vertolkt voordrachtskunstenaar Boris van den Wijngaard zijn keuze uit Het snoer der ontferming en de Japansche legenden.
Met beeldmateriaal.

» meer over de voorstelling
 
 
Hans Fallada
portret van de schrijver van Wat nu, kleine man? en Alleen in Berlijn

door Anne Folkertsma, biografe en vertaalster Fallada
met beeldmateriaal

zondag 24 maart 2019 14.30 u.

Hans Fallada (1893-1947) was in zijn tijd wereldberoemd door zijn maatschappijkritische romans, waarin hij schreef over de ervaringen van ‘de kleine man’ gedurende het interbellum en de oorlogsjaren in Duitsland. Kende de belangstelling voor zijn oeuvre in de jaren na zijn overlijden een terugval, sinds 2009 is Fallada dankzij zijn roman Alleen in Berlijn – over het verzet van een simpel arbeidersechtpaar tegen Hitler – wereldwijd herontdekt. Hij wordt gerekend tot een van de belangrijkste Duitse schrijvers van de 20ste eeuw, die de pijnpunten van zijn tijd genadeloos vastlegde en diep doordrong tot de menselijke ziel.

Anne Folkertsma schetst op basis van Fallada’s romans, briefwisselingen en dagboeken een portret van een auteur met een tumultueus (schrijvers)leven, een portret van een auteur die worstelde met zichzelf, zijn successen, z’n alcohol- en morfineverslaving en vooral met zijn mateloze passie voor het schrijven. Zij plaatst zijn leven en oeuvre in de historische context vanaf het Duitse Keizerrijk tot en met de Russische bezetting na de Tweede Wereldoorlog en lardeert haar voordracht met tekstfragmenten uit Fallada’s werk. Geïllustreerd met beeld van Fallada en zijn tijd.

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater